top of page

Μητροπολίτου Καστορίας Καλλινίκου: Το μάθημα της ευχαριστίας

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023

Η ημέρα Κυριακή είναι η ημέρα ευχαριστίας προς τον Θεό. Ευχαριστία που αναπέμπεται σε κάθε τόπο, για όλα όσα μας χάρισε, δηλαδή για τα πάντα. Αυτή την ευχαριστία αντιπροσφέρουμε στον Θεό κυρίως στην Θεία Λειτουργία και Τον ευχαριστούμε «κατά πάντα» και «διά πάντα».


Την ημέρα της Κυριακής οι Χριστιανοί ευχαριστούν τον Θεό, αλλά και ξεκουράζονται από τον κόπο και μόχθο, από την πίεση και το άγχος της εβδομάδος. Όσοι, βέβαια, δεν έχουν ανυπέρβλητες υποχρεώσεις σε απαραίτητες εργασίες δημοσίου χαρακτήρα.


Ο Θεός, όπως είναι ευνόητον, δεν έχει ανάγκη από ευχαριστίες. Αλλά ο άνθρωπος έχει ανάγκη από την ευγνωμοσύνη και τον ευχαριστιακό τρόπο ζωής, γιατί η ευγνωμοσύνη και η ευχαριστία αποδέχονται την αλήθεια, ενώ η αγνωμοσύνη και η αυτονομία αγνοούν την αλήθεια. Επίσης, ο άνθρωπος έχει ανάγκη από την ανάπαυση και την προσευχητική αναφορά.


Η ημέρα της Κυριακής έχει πολλαπλή αξία για τους Χριστιανούς: Είναι ημέρα αναφοράς στον Θεό με ευγνωμοσύνη· ημέρα συνάντησης με τους αδελφούς· ανάπαυσης από την εβδομαδιαία εργασία· εξασφάλισης χρόνου για προσευχή· είναι ημέρα για οικογενειακές συναντήσεις κλπ.


Ήδη υπάρχουν πολλές σύγχρονες αναφορές σε επιστημονικό επίπεδο που συνδέουν την συνέλευση της Κυριακής με την ψυχική υγεία. Αναφορές αναμενόμενες για όσους έχουν ιδία γνώση και πείρα της ευλογίας της Κυριακής.

Ανάμεσα στα αμέτρητα σύγχρονα παραδείγματα που αναδεικνύουν την αξία της Κυριακής, θα αναφέρω ένα από την ζωή του αγίου Παισίου και ένα από την ζωή ενός σύγχρονου επιχειρηματία.


Όπως διαβάζουμε στον βίο του Αγίου, ήταν ο καιρός του θερισμού και ο ιδιοκτήτης της θεριζοαλωνιστικής μηχανής, που ερχόταν από τα Ιωάννινα προς την Κόνιτσα, τους ειδοποίησε ότι θα περνούσε από τα δικά τους χωράφια ημέρα Κυριακή. Ο νεαρός Αρσένιος (ο μετέπειτα άγιος Παίσιος), αντέδρασε λέγοντας στον πατέρα του να μη έρθει Κυριακή ημέρα η μηχανή. Ο πατέρας του τον παρεκάλεσε να υποχωρήσει, γιατί αν αρνούνταν, θα έχαναν την σειρά τους και θα έχαναν και την σοδειά τους. Ο νεαρός Αρσένιος όμως δεν επείσθη. Όταν ήρθε η Κυριακή, αυτός ο εργατικότατος και φιλότιμος νέος πήγε στην Εκκλησία, αρνούμενος εκείνη την ημέρα να πάει για δουλειά.


Τα γεγονότα που ακολούθησαν δικαίωσαν στην στάση του νεαρού Αρσενίου, αφού η μηχανή χάλασε, ο χειριστής αναγκάσθηκε να γυρίσει στα Γιάννενα για να βρεί ανταλλακτικό, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει μια ημέρα και να πάει στα χωράφια της οικογένειας του αγίου Παισίου την άλλη ημέρα, που ήταν Δευτέρα!


Αλλά και σε πολλές άλλες περιστάσεις ο άγιος Παίσιος μιλούσε στους συγχρόνους πονεμένους ανθρώπους για την αξία της Κυριακής.


Και ένα άλλο σύγχρονο παράδειγμα.


Στις ημέρες μας, ο αείμνηστος επιχειρηματίας Κ.Κ. -στο εργοστάσιο του οποίου εργάζονται εκατοντάδες υπάλληλοι και εργάτες, με συνθήκες άριστες και με αποδοχές αμείωτες ακόμη και κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης- είχε ως αρχή να κλείνει τις γραμμές παραγωγής του εργοστασίου κάθε Κυριακή πρωί, ώστε όσοι από τους εργαζόμενους επιθυμούσαν να εκκλησιάζονταν. Ο ίδιος εκκλησιαζόταν και μάλιστα ως ιεροψάλτης σε Ιερό Ναό της περιοχής του. Θεωρούσε, δε, ότι η άνεση που έδινε τους εργαζομένους να ευχαριστήσουν τον Θεό την ημέρα της Κυριακής, περιποιούσε ευλογία στην δική του εργασία. Και αυτή την ευλογία γεύονταν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης σε όλα τα επίπεδα, αφού ο σεβασμός των εργατικών τους δικαιωμάτων ήταν πάνω και από τα προβλεπόμενα από τον νόμο.


Γενικά, ο ευχαριστιακός τρόπος ζωής είναι δημιουργικός, είναι πηγή υγείας και ζωής, είναι ευεργετικός και ανανεωτικός για τον σύγχρονο άνθρωπο.


Σε λίγο ανοίγουν τα Σχολεία και αρχίζουν όλες οι υποχρεώσεις των μαθητών και γενικά των ανθρώπων της Παιδείας.


Εύχομαι, ανάμεσα στα παραδοσιακά μαθήματα των μαθητών μας να είναι και το μάθημα της ευγνωμοσύνης προς τον Θεό, που εκφράζεται και με το κερί της ευχαριστίας.


Εύχομαι, ο ευλογημένος ευχαριστιακός τρόπος ζωής να παραμείνει και στις ημέρες μας μέρος της παραδόσεώς μας, και να αναπέμπουμε το αληθινό και ευεργετικό και θεραπευτικό «Ευχαριστώ» προς τον Θεό, την ημέρα ιδίως της Κυριακής, «κατά πάντα και διά πάντα».

bottom of page